KORISTI DEHIDRATORA HRANE


Dehidracija je možda jedna od najstarijih metoda čuvanja hrane poznatih čovječanstvu. Iako su naši preci obično sušili hranu na suncu ili u sušarama ,brži i jednostavniji način dehidracije može se obaviti iz udobnosti vlastitog doma. .
Dehidrator je idealan alat u kuhinji za čuvanje hrane i bez nezdravih dodataka, stvaranje zdravih zalogaja za cijelu obitelj i stvaranje sastojaka za zdrava jela.

CI Dehidratori su nova generacija dehidratora gdje se susreće funkcionalnost i dizajn.

Što je dehidracija hrane?

Dehidracija hrane je proces u kojem se hrana suši kod temperature u rasponu od 30 do 50 stupnjeva Celzijusa (osim mesa, koji se treba sušiti na 70 stupnjeva Celzijusa).Čak i zrak u dehidratoru, vlagu treba polako ukloniti iz hrane isparavanjem. Općenito se smatra da hrana će "dehidrirati", kada je 95% vlage uklonjeno iz hrane. To uvelike poboljšava vijek trajanja i sprječava hranu od kvarenja.

Zdravo čuvanje hrane

Jedna od najvećih prednosti dehidracije hrane je kako zadržava veliku nutritivnu vrijednost bez uporabe aditiva. Kad je hrana dehidrirana i pohranjena ispravno može biti pohranjena za gotovo neodređeno vrijeme uz zadržavanje najviše moguće razine nutrijenata i okusa.
Razne vrste hrane mogu se rehidrirati nakon dehidracije i skladištenja da se većina izvornog okusa i tekstura vrati natrag. Dehidrirana hrana teži samo dio od izvornog oblika, te je znatno manja u veličini. To čini dehidriranu hrana vrlo pogodnu za pohranu u vašoj smočnici u većim količinama.

Jeste li znali? U odnosu na smrzavanje i konzerviranje, dehidrirajući hranu zadržavamo najveći nutritivni sadržaj? U studiji američkog Ministarstva poljoprivrede utvrđeno je da su 40 do 60% hranjivih tvari izgubljene tijekom procesa zamrzavanja, a konzervirana hrana izgubi 60-80% svoje prehrambene vrijednosti, dok će proces dehidracije proizvesti prosječno gubitak nutrijenata od 3 do 5%!

Zdrava hrana & grickalice

Kuhanje i grijanje hrane na visokim temperaturama uzrokuje gubitak vitamina i drugih hranjivih tvari kao što su enzimi. Priprema hrane s dehidratorom CI pomaže očuvati većinu tih vitamina i enzima.
Promjene teksture hrane u veličini i intenzitetu nakon procesa dehidracije. Tanke kriške jabuka ili banana će postati ukusni voćni čips za uživanje.Veća koncentracija hranjivih tvari unutar ove vrste hrane daju zdrav energetski poticaj. Pogledajte naše recepte i ideje za neka dehidriranja hrane.

Što sve možete raditi sa CI-COUNTER INTELLIGENCE dehidratorom?

Sirovi čips
Možete raditi zdravi i ukusni sirovi čips sa različitim voćem i povrćem.Samo razmislite- jabuka, kivi, kruška, kelj, krastavac, slatki krumpir i tako mnogo više!

Sirovi krekeri i kruh
Pomiješajte i napravite obrok od sjemenaka , orašastih plodova i ostalih sastojaka za stvaranje vlastitih sirovih krekera i kruha!

Instant juhe
Dehidrirajte Vašu osobnu mješavinu omiljenog povrća i sameljite ga za prirodnu instant juhu sa intenzivnim okusom!

Dehidracija sirovih sjemenki
Savršen za bundevine i suncokretove sjemenke!

Dehidracija svježih biljaka
Ako vam ostane svježih biljaka samo ih posušite u dehidratoru i spremne su za smočnicu za duže vrijeme!

Pločice od žitarica
Napravite vlastite granola pločice sa zobi, komadima sušenog voća, jogurta, meda, kokosa ili orasima!

Sušenje mesa
Može dehidrirati marinirana jela s umacima, češnjakom, peršinom...

Jogurt
Napravite sa CI dehidratorom domaći jogurt jednostavnije nego ikad!

Povratak hrskavosti
Za Vaše kolačiće,kruh,rižine kolače...