IZVORSKA I BUNARSKA VODA

KAKO POBOLJŠATI KVALITETU VLASTITE VODE

Otvorite slavinu - i voda teče. Ali znate li odakle dolazi i o čemu se radi? I na što treba uzeti u obzir ako svoju vodu ne dobijete iz javnog komunalnog sustava? Uzbudljivi odgovori o samočišćenju vode možete pronaći ovdje:

Odakle dolazi naša pitka voda?

Većina potrošača dobiva vodu iz središnjih javnih poduzeća. No postoje i neki izuzeci: oko 700.000 Nijemaca vodu prima iz vlastitih malih vodoopskrbnih sustava , poput proljeća ili bunara. Pogotovo za udaljena poljoprivredna gospodarstva, industrijska poduzeća i kućanstva, opskrba vodom iz javnih objekata često nije moguća ili ima smisla iz logističkih ili ekonomskih razloga. Alternativno rješenje je onda pitku vodu iz vlastite potrebe sustava .

Ruka hvata vodu iz slavine

Slika 1: Slavina otvorena - i voda teče. Ali znate li odakle dolazi i o čemu se radi?

Što bi trebalo uzeti u obzir kod sustava samovodne vode?

Kvaliteta vode izvađen iz tla u velikoj mjeri ovisi o geološkim uvjetima i uvjetima okoline na mjestu.
Posebno je važno na koje je načine voda ostavila iza sebe i kojim sastojcima je obogaćena.

Kišnice već uzima u atmosferi različitih materijala , koje ne mogu promijeniti. Kad teče kroz slojeve tla, voda se nakuplja s sve većim količinama sastojaka. Uz to, uvijek ima mikroorganizama. Legionele se nalaze i u gotovo svim prirodnim vodama. Ti neželjeni sastojci ponovo ulaze u podzemne vode .

Prisutnost i sastav minerala u tlu određuje stupanj tvrdoće vode : ako velika količina iona kalcija i magnezija uđe u nju, ona postaje tvrda. To je posebno slučaj u područjima s puno vapnenastih ili kredenih stijena.

Povrće navodnjavanje

Slika 2: Za udaljene farme, industrijska poduzeća i domaćinstva, opskrba vodom iz javnih objekata često nije moguća ili ima smisla iz logističkih ili ekonomskih razloga.

Koji su točno prirodni vodni sustavi?

propisi pitke vode općenito se razlikuje mala postrojenja za vlastite potrebe i decentralizirane malom vodovoda, iz kojeg se pitkom vodom kao dio komercijalne ili javnosti se daje aktivnost - primjerice, za stanare, turisti, lokalne tvrtke (manje od 50 osoba). Voda se uglavnom nabavlja iz izvorskih voda i podzemnih rezervi podzemne vode.

Također s vlastitom vodom primjenjuje se njemačka regulacija pitke vode

Jeste li znali da ste kao vlasnik bunara odgovorni za održavanje kvalitete pitke vode ? U slučaju fontane kuća, koje također koriste treće strane, vi, operator, dužni ste najmanje jednom godišnje provesti istraživanje okoline sustava detekcije vode i po potrebi intervenirati, u skladu s njemačkim Pravilnikom o pitkoj vodi. Redovne pretrage postrojenja za bušotine mora provoditi ovlašteno tijelo, a rezultate prosljeđuje zdravstvenom odjelu . Nakon toga primjenjuje se razdoblje zadržavanja od najmanje deset godina.
Za operatera decentraliziranog malog vodovoda obveza je istragavrlo opsežna, posebno pri početnom pokretanju. Ako i kemikalije koristi za liječenje, mora to redovito dokumentirati bilježeći upotrijebljene tvari i njihovu koncentraciju u pitkoj vodi. Pored toga, smiju se koristiti samo tvari navedene u stavku 11. Pravilnika o pitkoj vodi.

Iskoristite iskustvo milijardi doziranja impulsa

Slika 3: Kako biste maksimalno uživali u svojoj vodi za piće, voda za bunar bi trebala biti pripremljena - čak i prije nego što uđe u kućni vodni ciklus.

Mogući zbunjujući čimbenici u bunarskoj vodi

  • zamućenost

  • Visok sadržaj željeza i mangana

  • formiranje kamena

  • Visoka razina nitrata

  • sol

  • kontaminacija

  • korozija

Liječenje vodom iz bunara

Da bi se izbjegli problemi uslijed onečišćene pitke vode, vodu iz bunara treba obraditi prije nego što uđe u krug kućne vode . Pri odabiru optimalne metode, osim zahtjeva Pravilnika o pitkoj vodi, individualne potrebe vlasnika i priroda okoliša također igraju presudnu ulogu. Kako biste u prvom koraku odredili kvalitetu vlastite vode za piće, uvijek je potrebna točna analiza - čak i ako se čini da nepravilnosti ne ukazuju na oštećenje.

Dobro pregledan je pola obrađen

Opsežna analiza vlastite vode daje jasnoću o prirodi vode. Uz miris, sediment, zamućenost i boju, voda se ispituje i na vodljivost, pH vrijednost i kapacitet kiseline do pH 4,3 (karbonatna tvrdoća). Pored toga, vrši se provjera ukupne tvrdoće, a po potrebi i osnovnog kapaciteta, željeza i mangana, a po mogućnosti i amonijaka, nitrata, nitrita, klorida i sulfata. Ako je rezultat dostupan, vlasnik bušotina može izabrati iz široke palete proizvoda rješenje koje najbolje odgovara kvaliteti vode iz bunara i njezinim zahtjevima.

Moguća rješenja i dodatne uzbudljive informacije možete pronaći ovdje .

jako zagađena vlastita voda

Slika 4: Opsežna analiza vode koja sadrži vodu pojašnjava prirodu vode.